2014 m. lapkričio 6 d., ketvirtadienis

Knygelės sutiktuvės


                      Šiais mokslo metais Alytaus Dzūkijos pagrindinėje mokykloje vykdoma etninės kultūros programa „Dzūkų kraičio skrynia“. Pradinių klasių mokiniams svarbu žinoti dzūkų tarmės ypatumus, naudinga gyvai išgirsti dzūkuojantį žmogų. Labai apsidžiaugėme, kai J.Kunčino viešosios bibliotekos Vidzgirio filialo darbuotoja Rasa Armanavičienė lapkričio 4 dieną mus pakvietė į naujai išleistos vaikiškos knygelės sutiktuves. Knygelė ypatinga – jos autorė žinoma Alytaus pedagogė Svetlana Žadeikienė. Ji dzūkų tarme yra išleidusi tris knygeles, ketvirtoji „Ateik, vaikuci, in mano sodų“, dzūkų tarme sueiliuota ir skirta mažiesiems skaitytojams.
                      2b klasės mokiniai pasiruošė šioms sutiktuvėms: išmoko knygelėje esančius eilėraštukus ir juos deklamavo renginio metu. Skambėjo eilės apie „obuoluką“, „grūšias“ ir kitas skanias sodo gėrybes. Autorė Svetlana Žadeikienė, atsidėkodama vaikams už tokį šiltą knygelės sutikimą, padovanojo po savo naująją knygelę.  Paskaitė  savo kūrybos vaikiškus eilėraštukus, klausė antrokų vieno ar kito dzūkiško žodžio. Tuomet prasidėjo linksmas  žaidimas dzūkų tarme. Vėliau visi linksmai nusiteikę spalvino naują, dar dažais kvepiančią eilėraščių knygelę ir piešiniais papuošė bibliotekos skaityklą.
                      Esame dėkingi Svetlanai Žadeikienei ir bibliotekos darbuotojoms už galimybę prisiliesti prie gyvos dzūkų tarmės, kuri anot naujai išleistos knygelės autorės „...labai graži ir ir dainynga. Ji kap paukštuko giesmė. Ar girdėjot, kap vakari čiūlba lakštutė, ar kap ryti gieda vieversukas? Tai tep skamba ir dzūkiškas žodzis. Mokykitės dzūkų tarmės, kol dar dzieduliai gyvi, kad būt gyva Dzūkija“.
                      Mieli dzūkeliai, kviečiame paskaityti gražia dzūkiška šneka sueiliuotą  naująją Svetlanos Žadeikienės knygelę „Ateik, vaikuci, in mano sodų“. Na, o kas negalės, laiko neturės, lai čia, pasiskaito:

Ateik, vaikuci,in mano sodų.
Ateik, pavaišysiu prinokusiu uogu.
Ne dėl many vienos Dzievulis augino,
Ne dėl many vienos saulukė nokino.

Valgysim sociai, kiek cik norėsim,
Ale ir špoko dar pagailėsim.
Paliksim ir jam raudonų uogų,
Ba myli Dzievulis ir margų špokų.
                                                
  Parengė Irma Gruzinskienė, pradinių klasių mokytoja metodininkė











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą